Svetovalni svet

ZAPOSLENI

Socialna delavka, ki ji ni vseeno za ljudi, pa tudi okolje in živali.

Sem Ana Ziherl, skoraj pred pol stoletja rojena v Kranju, že od malega pa me je zanimala »kuharija«. Sem dipl. socialna delavka z večletnimi izkušnjami svetovalnega dela na področju motenj hranjenja in drugih oblik motenj prehranjevanja. Z njimi sem se prvič srečala že sredi 80-ih let prejšnjega stoletja, ko sem sama padla v začaran krog bulimije. Potem sem leta 1993 odšla v Anglijo – pisat diplomo iz te teme in delat na lastnem razreševanju motnje. Tam sem eno leto intenzivno delala na okrevanju in se nato vrnila v Slovenijo. Leta 1995 sem zaključila študij socialnega dela na ljubljanski Fakulteti za socialno delo.

Leta 1995 sem začela delati na Ženski svetovalnici v Ljubljani, kjer sem bila pobudnica in organizatorka programa pomoči pri motnjah hranjenja. Vzporedno sem se izpopolnjevala na izobraževanjih v Sloveniji in v tujini.

Leta 2014 so se naše poti z Žensko svetovalnico razšle in leta 2015 smo s kolegi ustanovili društvo Svetovalni svet, ki nudi različne oblike pomoči osebam z motnjami hranjenja in prehranjevanja. Obenem sem moderatorka na forumu Motnje hranjenja (portala med.over.net), kjer odgovarjam na vprašanja, povezana s to tematiko.

Razvijam tudi programe na temo samopodobe in zdravega odnosa do hrane in telesa.

Ker sem po duši hribolazka, sem težko pri miru, zato veliko časa preživim zunaj, v naravi, ob različnih letnih časih. Gane me dejstvo, da ljudje kot najbolj razvita živa bitja tako pogosto uničujemo naravo, zato me zanimata varovanje in zaščita okolja. Ni mi vseeno tudi za živali, zato sem vegetarijanka, obenem tudi lastnica dveh mačkov, ki me učita lenarjenja. V prostem času jo najraje mahnem v Bohinj, kjer se v senci in hladu odpočijem ali jo mahnem v hribe.

Tudi sama sem v mladih letih preživela izkušnjo motnje hranjenja. Zavedam se, da ima hrana v življenju ljudi lahko več pomenov, da zasvojenost s hrano ni modna muha, ampak izraz resne stiske. Iz svoje izkušnje črpam optimizem in zavedanje o tem, kako pomembno je najti pomoč takrat, ko se znajdeš v začaranem krogu hrane. Svoje strokovno znanje in izkušnje udejanjam v praksi – različnih oblikah nudenja pomoči osebam z motnjami hranjenja.