O MOTNJAH HRANJENJA

V družbi, ki je obsedena z vitkostjo, lepoto in večno mladostjo, se prav vsak izmed nas kdaj obremenjuje s svojim videzom, leti ali konfekcijsko številko. Tudi občasna tolažba s sladkarijami, sladoledom ali čipsom ter občasne diete še ne pomenijo, da trpimo za motnjo hranjenja.  Če pa našemu življenju te motnje vladajo, skrbi in razmišljanje o tem koliko in kaj bomo pojedli ter ocenjevanje lastnega izgleda, ne da bi nas pri tem skrbelo le za zdravje, postanejo ekstremne, nenehne in vseobsegajoče.  Začno vplivati na razvoj vztrajnih in nezdravih prehranskih navad, ki vplivajo na naše zdravje, počutje ter sposobnost funkcioniranja na različnih področjih življenja. 

Motnje hranjenja – miti in resnice

Motnje hranjenja so, tako kot druge duševne motnje, še vedno stigmatizirane. V družbi se, kljub vse večji osveščenosti, še vedno pojavljajo napačni, zavajajoči in škodljivi miti. Ti motnje hranjenja označujejo kot “obliko diete”, “izbrani življenjski slog” ali “posledico nečimrnosti” . Pogosto se jih razume kot “bolezen deklet” oziroma motnje, ki prizadenejo le “bogatejše in razvajene” otroke, obsedene le s svojim videzom.

…Najpogostejši miti

Motnje hranjenja miti
Mit št.1: Za motnjami hranjenja zbolijo le mlada dekleta in najstnice.

RESNICA: 1 od 4 oseb, ki zbolijo za motnjo hranjenja, je moškega spola. Vse pogosteje motnje hranjenja prizadenejo ženske v odraslem obdobju in v srednjih letih.

Mit št.2: Motnje hranjenja so izbira in posledica nečimrnosti.

RESNICA: Motnje hranjenja si oseba ne izbere, kakor si ne izbere, da zboli za rakom ali srčno boleznijo. Tudi ne gre za nečimrnost, temveč splet različnih in zapletenih dejavnikov (bioloških, socialnih, psiholoških, itd.).

Mit št.3: Motnje hranjenja so v osnovi povezane s hrano.

RESNICA: Motnje hranjenja so le znak potlačenih in resnih čustvenih oz. psiholoških težav. Z osredotočanjem na hrano, težo in kalorije, oseba izključi ali otopi boleče občutke ali čustva.

“Samo jej,” ali “preprosto nehaj jesti”, sta intuitivna odgovora osebi, ki noče jesti ali se prenajeda. Vendar veljata za najbolj nekoristna komentarja, ki jih lahko date osebi z motnjo hranjenja.

Mit št.4: Motnje hranjenja je lahko prepoznati po tem, kako suha je oseba.

RESNICA: Osebe z motnjo hranjenja imajo lahko normalno ali celo povečano telesno težo. Hkrati so za suhost osebe lahko odgovorne druge bolezni, itd..

Mit št.5: Motnje hranjenja so posledica starševske vzgoje oziroma “slabih staršev”.

RESNICA: Motnje hranjenja niso posledica “slabih staršev” ali “slabih mater”. Raziskave kažejo, da biološki dejavniki pomembno vplivajo na razvoj motenj hranjenja. Seveda pa lahko vsaka družina ustvari pogoje, ki promovirajo okrevanje pri motnjah hranjenja.

Mit št.6: Motnje hranjenja niso resne bolezni.

RESNICA: Motnje hranjenja so resne bolezni, ki imajo najvišjo stopnjo smrtnosti med vsemi psihiatričnimi boleznimi. 20% oseb z kronično anoreksijo bo zaradi posledic svoje bolezni umrlo. Podobne številke veljajo tudi za ostale motnje hranjenja. Hkrati pa te resno vplivajo na kvaliteto življenja prizadetih oseb.

Motnje hranjenja – duševna motnja ali oblika odvisnosti?

Mnogi, ki trpijo za motnjami hranjenja govorijo o občutku “obsedenosti z mislimi na hrano” ali ujetosti v “začarani krog hrane”. Ravno zato o motnjah hranjenja govorimo tudi kot obliki odvisnosti, odvisnosti od hrane. Oseba je ujeta v krog svoje odvisnosti – žene jo neustavljiva potreba, da nekaj počne ali zaužije, čeprav se zaveda, da ji prav to škoduje. Kljub poskusom “delati bolje, drugače”, poti iz zasvojenosti sama ne najde. Kot vse oblike zasvojenosti, tudi motnje hranjenja predstavljajo odgovor na prikrito osebno trpljenje. Slednje so od drugih oblik odvisnosti težje, saj oseba za preživetje nujno potrebuje tisto, okrog česar se njena odvisnost vrti in sicer hrano. Ker brez nje ne moremo živeti, rešitev ni v običajnem odrekanju in izogibanju tistemu, od česar smo odvisni. Rešitev je v iskanju načina življenja, kjer hrana ni edini izvor življenjskega veselja, skrbi in žalosti. Načina življenja, ko hrana spet postane samo hrana.

Oblike motenj hranjenja

Izraz “motnje hranjenja” zajema širok spekter škodljivih in patoloških vedenj povezanih s hrano, telesno samopodobo in samozavestjo. Navadno se pri osebi prepletajo posamezne značilnosti različnih motenj hranjenja. 

Čeprav obstaja več vrst motenj hranjenja, je vsem skupno eno – čustveno trpljenje posameznika ali posameznice (strah, globoko nezadovoljstvo, občutek praznine), ki se skriva v ozadju in katerega ta “zdravi” s hrano.

 Poznamo naslednje oblike motenj hranjenja: