KAKO VEM, ALI GRE PRI MOJIH TEŽAVAH RESNIČNO ZA MOTNJO HRANJENJA?

Odgovori na naslednjih 8. vprašanj in ugotovi

Če z “da” odgovoriš na več kot 4 od spodnjih vprašanj, potem pri tebi obstaja večje tveganje za motnjo hranjenja.  Če imaš občutek, da v svoji glavi pogosto slišiš kritizirajoči glas, ki ti govori, da si debel/-a ali da se moraš sramovati svojega telesa, potem pri tebi obstaja večje tveganje za motnjo hranjenja ali njeno ponovitev. Lahko pa gre za prehodno večjo stopnjo nezadovoljstva, potrtost, slabo samopodobo ali preobremenjenost glede lastnega telesa in težav s hrano. 

Kako vem ali gre za motnjo hranjenja?

Vprašanja, ki ti pomagajo ugotoviti ali pri tebi obstaja večje tveganje za motnjo hranjenja

1. Ali občutiš občutek sramu potem, ko poješ določeno vrsto hrane (npr. tortico, čips)?

2. Ali si v zameno za dosego svoje “idealne teže” pripravljen/-a 10 let prej umreti?

3. Ali si pogosto na dieti, se pogosto odrekaš določeni hrani ali slediš socialnim medijev v iskanju novih namigov za izgubo telesne teže?

4. Ali veliko časa posvetiš načrtovanju obrokov in štetju kalorične vrednosti živil, vse z namenom spremeniti svoje telo in shujšati?

5. Ali se kdaj izogneš dogodkom, kot so počitnice, izleti ali krajem, kot so restavracije, zaradi hrane  ali svoje teže? Si zaradi tega v stiski oziroma te je teh dogodkov in krajev zaradi tega strah?

6. Ali številka na tehtnici vpliva na večinski del tvojega dnevnega razpoloženje in izbiro hrane?

7. Ali čutiš potrebo, da “odvečne kalorije” pokuriš s telovadbo takrat, ko si vzameš drugo porcijo ali če se le malenkost oddaljiš od svoje diete?

8. Ali v svoji glavi pogosto slišiš kritizirajoč glas, ki ti govori, da si debel/-a in da se moraš sramovati svojega telesa? 

Četudi si z “da” odgovoril/-a le na dva ali tri vprašanja, bi bilo priporočljivo, da se o svojem negativnem odnosu do hrane ali svojega telesa z nekom pogovoriš. Za posvet pokliči na telefonsko številko 068 648 695,  nam piši na info@svetovalni-svet.si ali izpolni kontaktni obrazec.

Ne čakaj, da te preglasi tisti kritizirajoči glas v tvoji glavi! PROSITI ZA POMOČ NI NIČ SRAMOTNEGA, TEMVEČ ZAHTEVA VELIKO POGUMA!